Veel gestelde vragen

Product

Wat is VeroMetal®?

VeroMetal® is géén metaalverf. Het is een koud metaalcomposiet wat door middel van spuiten of spatelen kan worden aangebracht op nagenoeg iedere ondergrond. Echt metaal gebonden door een hars.

 

Beschikbare producten: watergedragen en oplosmiddelhoudende binder

VeroMetal® producten bestaan uit drie componenten; metaalpoeder, bindmiddel en harder of activator.

 

VeroMetal® voor spuittoepassing:

Kan worden verwerkt met standaard spuitapparatuur (HVLP). We hebben een product met oplosmiddel, VeroMetal® en een versie op waterbasis, VeroMetal® Aqua.

 

VeroMetal® voor verwerking met spatel:

Deze spatelversie van VeroMetal® kan worden toegepast met standaard spatelgereedschappen. Als wandafwerking of voor andere objecten. VeroMetal® Filler is de op oplosmiddel gebaseerde variant. VeroMetal AquaFill® is op waterbasis. VeroMetal AquaFill® heeft een lange open tijd.

 

Verschillen tussen watergedragen en oplosmiddelhoudende producten:

Het maximale glansniveau is bij de producten op basis van oplosmiddelen iets hoger in vergelijking met die op waterbasis.

Met de op basis van oplosmiddel gebaseerde VeroMetal® Filler kun je dikkere 3D-texturen maken in vergelijking met de VeroMetal AquaFill®.

Is het een galvanisch proces?

Nee, een galvanisch proces is een elektrochemisch proces. VeroMetal® is een koud metaalcomposiet dat op vele verschillende oppervlakken kan worden toegepast, zoals laminaat, melamine, hout, plastic, gips, glasvezel, kalk, aardewerk, terracotta, karton, papier, keramiek, beton, schuim, porselein, glas, kunststof, MDF en metaal.

Is het aanbrengen van VeroMetal® zoals poedercoaten?

Nee, de poedercoating wordt op de ondergrond gebakken. VeroMetal® wordt koud opgespoten, opgerold, met de hand aangebracht of uitgegoten. VeroMetal® wordt niet door hitte uitgehard.

Toepassingen

Kan VeroMetal® worden gebruikt op objecten buitenshuis?

Ja, wanneer de juiste ondergrond is gebruikt en VeroMetal® op de juiste manier is aangebracht. De producten zijn getest voor binnen en buitentoepassingen. Beide varianten, de oplosmiddelhoudende en de watergedragen producten.

Op welke ondergrond kan VeroMetal® niet worden aangebracht?

VeroMetal® kan op nagenoeg alle ondergronden worden aangebracht. Wij bevelen aan om nieuwe ondergronden eerst te testen.

Reparaties na beschadigingen?

Reparatie van beschadigde oppervlakken is mogelijk. De mate waarin dit onzichtbaar gedaan kan worden is afhankelijk van de basis. Zo is een hoog gepolijste afwerking niet onzichtbaar te repareren terwijl een gepatineerd oppervlak mogelijk wel nagenoeg onzichtbaar bijgewerkt kan worden.

VeroMetal® in de badkamer of natte ruimtes

Toepassing in natte ruimtes is mogelijk. Houd er rekening mee dat zonder bescherming het metaal zal verkleuren zoals metaal dat doet als het met lucht en vocht in aanraking komt. Daardoor krijg je de karakteristieke uitstraling die metalen in de loop van de tijd krijgen. Als dit niet gewenst is kan VeroMetal® met een blanke lak of wax worden beschermd.

Verwerking

Verwerking en doorlooptijd?

VeroMetal® kan worden aangebracht door te spuiten, te spatelen of te rollen. Als het oppervlak echt strak en glad moet zijn, moet het worden gespoten. Na het drogen moet het oppervlak worden geschuurd. Daardoor opent de toplaag en het echte metaal wordt zichtbaar. Daarna kan het metalen oppervlak verder behandeld worden naar elk eindresultaat dat men voor ogen heeft. Dit doe je door middel van schuren, polijsten, verouderen met een patina en eventueel het resultaat te beschermen met een blanke lak of wax.

 

Na het aanbrengen moet VeroMetal® 16 uur drogen bij een temperatuur van 20°C / 68°F. Daarna kan het schuurproces starten.

Het droogproces wordt versneld door de temperatuur te verhogen. Een droogtemperatuur van 60°C / 140 °F brengt de droogtijd terug tot 2 uur.

 

VeroMetal AquaFill® kan in meerdere dunne lagen, na een korte droogtijd, achter elkaar worden aangebracht. Tussen het schuren en de laatste laag voor het schuren moet 12 uur droogtijd zitten bij een temperatuur van 20°C / 68°F.

Wat zijn de voorbereidingen van te behandelen ondergronden en objecten?

VeroMetal® kan op ieder basismateriaal worden aangebracht, ook een metalen ondergrond is geen probleem.

 

De voorbereidingen voor het verwerken van VeroMetal® zijn in principe hetzelfde als elke andere coating. Het begint met het bepalen welke primer geschikt is voor het basismateriaal / ondergrond. Dan moet een primer gekozen worden die geschikt is voor afwerking met een polyester lak. Polyester is de originele basis van onze hars waarin het metaalpoeder wordt opgelost.

Of kies een primer die geschikt is voor een watergedragen afwerking, in het geval van de watergedragen producten.

Deze primers zijn standaard leverbaar via jouw VeroMetal® leverancier.

 

Er zijn enkele basismateriaal uitzonderingen waarbij geen primer nodig is.

Vereist VeroMetal® speciale apparatuur?

Nee, bij de meeste verwerkers is de benodigde apparatuur, zoals een HVLP-spuitsysteem of spatels, standaard aanwezig.

Hoeveel lagen zijn er nodig?

Één spuitlaag VeroMetal® is voldoende.

Het spatelproduct VeroMetal AquaFill® is ontwikkeld om snel en efficiënt in meerdere dunne lagen, kort na elkaar een degelijke en mooie VeroMetal® afwerking te realiseren.

Bestaat er een speciale training?

Ja, we bieden twee verschillende verwerkerstrainingen aan.

Een 2-daagse, hands-on cursus waarbij je leert om VeroMetal® op een correcte wijze te verwerken. Hierin wordt het spuiten en spatelen behandeld.

Een 1-daagse training, speciaal en alleen gericht op het verwerken met de spatel.

Is er echt geen warmte bij het proces betrokken?

Dat is juist, VeroMetal® verwerken is een koud proces.

Bescherming van het metalen oppervlak?

Een VeroMetal® oppervlak is echt metaal. Een metalen oppervlak reageert op de omgeving. Dit natuurlijk verouderingsproces voorkomen kan door een beschermende lak of een wax op het oppervlak aan te brengen.

Eigenschappen

Is er een diktebegrenzing?

Met de spatelbare filler kunnen dikke 3D texturen worden gemaakt. Er zit nagenoeg geen grens aan.

Met VeroMetal AquaFill® kan een laagdikte opgebouwd worden door middel van meerdere lagen.

Wat is de dekking van opgespoten VeroMetal®?

0,8 Kg / m2 – 1,5 Kg / m2, afhankelijk van de ervaring van de verwerker, het soort de ondergrond en de vorm van het object.

Krimpt VeroMetal®?

VeroMetal® is géén metaalverf, en heeft weinig krimp.

Is VeroMetal® flexibel?

Ja, VeroMetal® kan worden toegepast op flexibele oppervlakken. Het advies is om te testen of de mate van flexibiliteit voldoende is door een proefstuk te maken.

Geleidt VeroMetal® elektriciteit?

Nee, VeroMetal® geleidt geen elektriciteit.

Wat zijn de verschillende beschikbare VeroMetal® metalen?

Naast de standaard metalen zoals koper, brons, messing en ijzer, zijn er nog vele andere metalen in het assortiment. Ook zijn er van sommige metalen meerdere varianten, bijvoorbeeld white bronze, bronze, aged bronze en middle aged bronze. Het verschil zit in de samenstelling van metaalpoeder.

Buiten toepassingen

VeroMetal® is dampdicht. Voor een buitentoepassing is het van belang dat het te behandelen object nagenoeg geen vocht meer bevat en dan geseald wordt, voordat het behandeld wordt met VeroMetal®.

Als een object geheel afgesloten wordt en er zit nog vocht in kan het bij vorst stuk vriezen door het uitzetten van het aanwezige vocht in het object.

Verkoop

Klanten

VeroMetal® levert aan de professionele verwerkers.

Zijn monsters verkrijgbaar?

Ieder VeroMetal® project is anders. Een oppervlak van bijvoorbeeld brons kan op vele manieren worden afgewerkt door te schuren, polijsten en/of het oppervlak te behandelen met een patina om een verouderingseffect te creëren. Monsters worden daarom normaal gesproken door de applicatie specialist gemaakt. Wanneer deze het project uiteindelijk moet realiseren, moet men weten hoe het goedgekeurde monster is gemaakt, zodat de afwerking kan worden gereproduceerd. Dat varieert van hoog gepolijst tot een verouderd metaal en alle denkbare variaties daartussen.

We hebben daarom geen standaard monsters beschikbaar. We hebben wel een inspiratie box met verschillende samples samengesteld voor de professionele designer en architect.

Kunnen de voorbeelden zoals op de website besteld worden?

De voorbeelden op deze website zijn slechts indicatief om het proces te laten zien en ideeën aan te reiken wat zoal kan en al gemaakt is. Het zijn veelal foto’s van projecten die door gespecialiseerde verwerkers gemaakt zijn. De grootte en het type project en basismateriaal waarop VeroMetal® kan worden toegepast, zijn eindeloos. Daarom zijn de getoonde voorbeelden niet standaard te bestellen.

Wat zijn de kosten van afgewerkte VeroMetal® oppervlakken?

De werkelijk kosten van een afwerking met VeroMetal® zijn afhankelijk van vele factoren. Een indicatie op basis van standaard elementen zoals kozijnen, meubels, keukens, binnenmuren, gevels:

– materiaalkosten € 65,- tot € 100,- per m2

– kosten voor arbeid 1-4 uur per m2, afhankelijk van welke afwerking je wilt bereiken.

– daarnaast heb je klein materiaal zoals schuurpapier en kosten voor handling.

 

Kosten zijn afhankelijk van veel factoren zoals:

– grootte van het object? Is er veel overspray?

– eenvoudige vlakke oppervlakken of grillige of ronde vormen?

– noodzaak van voorbehandeling van het object?

– vereiste afwerking opgeschuurd versus hoog gepolijst?

– gewenste afwerking met of zonder patina voor een versneld effect van veroudering?

– beschermende coating tegen vlekken en vuil?

– ook de arbeidskosten variëren sterk.

Samenstelling VeroMetal®

VeroMetal® wordt geleverd in kits. In een kit zit alles om het juiste metaalcoating te mixen om goed te kunnen verwerken. Metaalpoeder, resin en harder. De componenten van een kit worden niet los geleverd.

Prijsopgave

VeroMetal® is ontwikkelaar en producent, wij voeren geen projecten uit. Een prijsopgave voor een project wordt door onze klanten gedaan. Dit zijn gecertificeerde verwerkers die kunnen spuiten en / of spatelen met VeroMetal®.