Exterieur architectuur & design

Markante gevel met metaal

Metalen gevelelementen en metalen gevelbekleding geven ieder gebouw een markant en onderscheidend karakter. Metaal geeft een mooie strakke uitstraling aan moderne architectuur, of juist een bijzondere contrasterende twist aan klassieke traditionele ontwerpen. Vanwege de vele architectonische mogelijkheden kiezen architecten dan ook graag voor metaal als hoogwaardige gevelafwerking.

Door gebruik te maken van VeroMetal® lichtgewicht metal coating van écht metaal, kun je van iedere gevel een echt metalen gevel maken.

Metal coating van VeroMetal® is een, milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor massief metaal. De metal coatings van VeroMetal® kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast. Het hecht zeer goed op vrijwel elk oppervlak en breekt of bladdert niet. Het lichte gewicht, de vrije materiaalkeuze van de drager en de vormvrijheid geven architecten een vrijwel ongelimiteerde vrijheid in het ontwerpen met metaal.

Onze metal coating is écht metaal

Metal coating van VeroMetal® is een koud vloeibaar metaal, gemaakt van échte metalen. Het geeft oppervlakken een bovenlaag met een luxe uitstraling. De aangebrachte laag vormt een sterke en duurzame maar lichtgewicht metalen finish, waarbij contouren en details van het originele ontwerp behouden blijven.

De coating heeft na aanbrengen alle optische en fysische eigenschappen van het betreffende metaal, en vraagt, net zoals massief metaal, zeer weinig onderhoud.

Mark Slager:

“Het product VeroMetal® heeft ons verrast. Het is niet zomaar een verflaagje, maar een laag echt metaal. Metaal geeft charme aan een gebouw. Metaal krijgt na verloop van tijd door weer en wind steeds een andere uitstraling. Daar heb je geen invloed op, geen stukje is hetzelfde.

Zo krijgt een gebouw echt karakter. Zeker voor kantoren en utiliteitsbouw is dat interessant materiaal, want daarvoor wordt toch een bepaalde uitstraling gezocht.”

Mark Slager is projectleider. Ten tijde van de bouw van het Rabobank kantoor in Heerenveen begeleidde Mark de bouw voor Van Wijnen Gorredijk. De gevel van het gebouw is bekleed met polyester gevelelementen voorzien van koperen VeroMetal® metaal coating.

Dezelfde metal coating voor interieur en exterieur

Metal coatings van VeroMetal® zijn geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Architecten en ontwerpers kunnen in ieder type exterieur en interieur project onze metal coating toepassen. Markante gevelbekleding en geveldelen voor een bijzondere afwerking van kantoren, bedrijfsgebouwen en utiliteitsbouw. Maar ook voor een luxueuze uitstraling van binnenruimtes zoals de entree, wachtruimtes en vergaderzalen. Buiten en binnen dezelfde uitstraling, VeroMetal® maakt het mogelijk.

Naast de utiliteitsbouw wordt VeroMetal® ook ingezet voor hoogwaardige woningbouw, luxe winkelinrichtingen, sfeervolle interieurs van restaurants en voor de afwerking van superjachten. Omdat de coatings zowel binnen als buiten op vrijwel iedere ondergrond kunnen worden aangebracht, kan de gekozen metaal afwerking consequent worden doorgevoerd in alle elementen van een ontwerp. Onze metal coating geeft elk project binnen én buiten een bijzonder karakter.

Prefab bouwen met VeroMetal®

VeroMetal® is ook zeer geschikt voor toepassing binnen grote bouwprojecten. Vanwege de extreem goede hechting op vrijwel iedere ondergrond kunnen architecten en projectleiders kiezen voor diverse lichtgewicht materialen als ondergrond. Losse onderdelen, van bijvoorbeeld polyester, kunnen op voorhand off-site worden bewerkt met metal coating, en gereed worden gemaakt voor montage. De prefab onderdelen, voorzien van een metalen finish, worden dan kant-en-klaar voor montage aangeleverd op de bouwplaats, zodat ze snel en makkelijk worden gemonteerd. Zo worden grote gebouwen in een korte doorlooptijd voorzien van exclusieve metalen afwerking.

Mark Slager:

“Het werken met lichte polyester platen die zijn bespoten met koper van VeroMetal® heeft ons veel tijdwinst opgeleverd bij de bouw van een groot project. Onze opdracht was om de gevel van het Rabobank gebouw in Heerenveen te bekleden met koper. In eerste instantie zouden we de gevel eerst helemaal voorzien van betimmering, en daar koperen platen op monteren. Dat zou echter heel veel tijd kosten.

Na overleg met betrokkenen is daarom gekozen om polyester elementen te voorzien van metaal coating van VeroMetal®. Zo konden we sneller en makkelijker werken, met lichter materiaal, terwijl we het gebouw toch van een echte koperen gevelbekleding voorzagen.”

Mark Slager is projectleider. Ten tijde van de bouw van het Rabobank kantoor in Heerenveen begeleidde Mark de bouw voor Van Wijnen Gorredijk. De gevel van het gebouw is bekleed met polyester gevelelementen voorzien van koperen VeroMetal® metaal coating.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Dankzij VeroMetal® kan een ontwerp met 90% minder metaal gerealiseerd worden door massieve metalen delen te vervangen door onze milieuvriendelijkere metal coatings. Kies bijvoorbeeld voor een lichtgewicht ondergrond, met een VeroMetal® metalen finish van 120-150 micron. Op die manier krijgt een project de uitstraling van echt metaal, terwijl er significant minder metalen grondstoffen worden verbruikt.

Daarnaast zorgt de lichtere constructie voor een besparing van energie doordat er minder gewicht verplaatst wordt. Bovendien kan het sneller aangebracht worden. Zo zijn er minder arbeidsuren nodig en kan er tijdwinst worden behaald tijdens de bouw.

Het gevelproject van de Rabobank in Heerenveen (Nederland – 1800m2) is gebouwd met geveldelen met een totaalgewicht (inclusief achter constructie) van slechts 18 ton.

Samenwerken met VeroMetal®

VeroMetal® zorgt er graag voor dat alle partijen met elkaar in contact komen om tot een optimaal resultaat te komen. Onze verwerkers zoeken samen met de architecten en projectleiders naar de juiste metal coating, of maken een mix van metalen op maat. Daarnaast bekijken zij met welke afwerking ze het metaal de juiste uitstraling geven. Er zijn vele afwerkingen mogelijk van ruw versus gepolijst of gepatineerd versus onbehandeld oppervlak.

Samen streven we naar het maximale resultaat voor ieder project. Dat doen we door te zorgen voor een prettige samenwerking met alle betrokken partijen, een heldere communicatie en het geven van oprecht en eerlijk advies. Neem gerust contact met ons op, en bekijk hier alvast spraakmakende en bijzondere projecten waarbij VeroMetal® is toegepast.

Mark Slager:

“Toen we voor de eerste keer met deze vorm van metaal gingen werken, was dat voor ons echt pionieren. Daarom was het fijn dat we samen met alle betrokkenen goed konden overleggen met VeroMetal® over het product en het proces. Zo konden we in samenspraak het hele traject goed uitstippelen en voorbereiden. Ondanks dat het voor ons de eerste keer was dat we met VeroMetal® werkten, verliep de uitvoering toch heel vlot.

De gevelbekleding zit inmiddels ruim tien jaar tegen de gevel, en het wordt alleen maar mooier. Ook qua onderhoud is het heel makkelijk, het heeft eigenlijk niks nodig.
Bij een volgend soortgelijk project zou ik zeker weer overwegen om met VeroMetal® te werken.”

Mark Slager is projectleider. Ten tijde van de bouw van het Rabobank kantoor in Heerenveen begeleidde Mark de bouw voor Van Wijnen Gorredijk. De gevel van het gebouw is bekleed met polyester gevelelementen voorzien van koperen VeroMetal® metaal coating.

OZEON® exclusieve gevelbeplating

Naast een breed assortiment aan VeroMetal® metaalcoatings is er ook een range aan exclusieve gevelplaten met een metalen toplaag beschikbaar, de OZEON® gevelplaten. Door bijbehorende gevelmaterialen zoals kozijnen, hoekprofielen, neggekanten, blindklinknagels en andere producten van hetzelfde vloeibare metaal te voorzien, kan alles perfect op elkaar worden afgestemd. Op deze wijze kan er een harmonieus beeld worden gecreëerd dat met andere materialen niet te evenaren is.

OZEON® biedt een hoogwaardige geveloplossing waarin de functionele en esthetische voordelen van metaal en de duurzame en functionele voordelen van geperste minerale wol plaat worden gecombineerd. OZEON® Exclusieve gevelbeplating bestaat uit lichtgewicht gevelplaten afgewerkt met VeroMetal®.

Voor de basis van de OZEON® gevelplaat is gekozen voor een geperste minerale wol plaat. De OZEON® platen zijn afgewerkt met een VeroMetal® coating in de basismetalen koper, brons ijzer (roest), gunsmoke of messing, al dan niet gepatineerd. Ook kunnen er specials gemaakt worden om een specifieke uitstraling te realiseren.

OZEON® gevelbekleding geeft architecten maximale ontwerpvrijheid. OZEON® gevelplaten zijn licht van gewicht, maar erg stevig en duurzaam. Ze zijn eenvoudig te verwerken en makkelijk te monteren. Bovendien zijn de platen dimensiestabiel en brandveilig.
Naast gevelbekleding zijn de OZEON® panelen ook toepasbaar in andere omgevingen waar hoge kwaliteit en design belangrijk zijn.

Bekijk hier een project in Sussex, waar aluminium onderdelen en de blindklinknagels met dezelfde kopergroene finish werden afgewerkt als de gevelbekleding.